Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Gör det lätt att ändra antalet av en produkt eller ta bort den helt

Att låta användaren ändra antalet av en produkt i kundvagnen skaver litet mot webbens sätt att fungera, eftersom det påverkar andra uppgifter på sidan, till exempel totalsumman. Det är därför viktigt att ändringen så snabbt som möjligt får genomslag.

Detta kan åstadkommas med en ”Ändra”-knapp 20 intill antalsfältet, så att det faller naturligt för användaren att klicka på den när hon gjort sin ändring. Att ha en ”Räkna om”-knapp i trakten av totalsumman är också en möjlighet, men risken är större att användaren missar att hon måste klicka på den.

Javascript kan göra att sidan automatiskt räknar om när ändringen gjorts.

Om javascriptsautomatik används och användaren sätter ner antalet till 0, bör användaren tillfrågas om hon verkligen vill ta bort produkten helt.

Ta bort

För att ta bort produkten gäller ungefär samma saker. En liten ”Ta bort”-knapp vid produkten är det tydligaste.

Att skriva instruktioner som ber användaren sätta ner antalet till 0 och sedan klicka ”Ändra” eller ”Räkna om” är en lösning anpassad till tekniken, inte till användaren, och skall undvikas.

20 Knapptexterna återspeglar funktion och kan formuleras på andra sätt.

comments powered by Disqus