Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Ta inte bort webbläsarens kontroller

Det är inte alltid man som webbutvecklare är särskilt glad över webbläsarens navigation. Den tar ifrån en kontrollen över hur användaren rör sig genom webbplatsen.

Speciellt i webbapplikationer kan detta ställa till med problem, om användaren plötsligt backar tillbaka till sidor hon redan passerat, stänger ett fönster och därmed avbryter utan att uttryckligen avsluta, eller öppnar ett nytt fönster mitt under inmatningen och därmed ur systemets synvinkel samtidigt är både en och två användare.

Javascript ger möjlighet att ta bort kontrollerna från webbläsaren. Det kan vara frestande, men det är en frestelse man inte bör falla för. Att avlägsna kontrollerna upplevs ofta av användaren som ett oartigt ingrepp i hennes sfär. Det kan också leda till rent praktiska problem, till exempel att det kontrollösa fönster du skapat styr utseendet på nästa fönster användaren öppnar, vilket kan tvinga henne att starta om webbläsaren för att återfå kontrollerna.

comments powered by Disqus