Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Ladda viktiga delar av sidan först

En fördel med layout baserad på formatmallar är att man i hög grad kan styra vilken del av sidan som syns först, genom att lägga den först i HTML-koden.

Användarens upplevelse av hur snabb sidan är styrs av hur snabbt hon kan börja göra det hon kom för, inte av hur lång tid det tar för hela sidan att ladda. När hon väl börjat läsa, hinner webbplatsen nästan alltid ta fram resten av sidan innan hon behöver den.

Sökning och huvudnavigation bör laddas tidigt, följt av sidans huvudinnehåll. (Denna prioritering kan ifrågasättas, innehållet är ofta det viktigaste – men att kunna ta sig vidare kan också vara viktigt och dessa delar är små och laddar snabbt jämfört med innehållet). Sidospalter och olika former av alternativ navigation kan få en lägre prioritet, liksom sådant som ligger långt ner på sidan.

En faktor som måste vägas in jämsides med hastigheten är att undvika att sidans delar hoppar runt medan sidan laddas, eftersom detta urholkar den fördel användaren har av att kunna börja läsa tidigt.

Bilder

Bilder utgör ett kapitel för sig. De är ofta betydligt tyngre än HTML-koden, och därmed de stora hastighetsbovarna. Samtidigt stör det ofta inte användaren så mycket att bilder kommer senare, så länge text och navigation kommer på plats snabbt. Det är dock viktigt att de har width- och height-attributen satta, så att webbläsaren inte flimrar om sidan när bilden laddats ner.

comments powered by Disqus