Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Färgspråket måste tåla stora variationer hos färgerna

Skillnaden mellan olika datorskärmars färgåtergivning är dramatisk. Den färg som ser ut som en kulörstark mörkblå färg på en kan se svart ut på en annan.

Någon större precision i återgivningen är inte att räkna med. Var därför inte alltför sublim i ditt färgarbete. Små skillnader i färgnyanser som ger en utomordentligt estetisk effekt på en skärm kan gå helt förlorade på en annan. Speciellt gäller detta de ljusaste och de mörkaste tonerna.

När du bestämmer en färg bör du kontrollera den på flera olika skärmar.

Allmänt kan man säga att en PC återger mellantoner mörkare än en Macintosh. Samma sak gäller för LCD-skärmar (platta skärmar) jämfört med traditionella katodstråleskärmar.

Webbläsarskillnader

Även mellan webbläsare skiljer sig färgåtergivningen.

Inte heller går det att räkna med överensstämmelse mellan färger i bilder och färger som webbläsaren skapar. Om man i Photoshop gör en bild med en färg, och sedan använder precis samma färgkod för att skapa en färg i en formatmall, så kommer dessa ändå att med all sannolikhet se olika ut.

comments powered by Disqus