Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Följ formatmallsstandarden

På samma sätt som med HTML skall också formatmallarna göras för att följa standard, inte för att passa en viss webbläsare. Och på samma sätt måste denna princip i viss mån anpassa sig till verkligheten – och formatmallarna till olika webbläsares tolkningar och buggar.

För formatmallarna är läget litet mer förvirrat än för HTML. Olika webbläsare har plockat olika delar ur tre olika generationer av standarden. För närvarande är dock CSS 2.1 den som är bäst att hålla sig till. CSS 3 har ett alltför bristfälligt webbläsarstöd för att man skall vilja följa den.

Det finns bra översikter på webben över vilka delar av standarderna som har utbrett stöd från olika webbläsare. Se www.anvandbart.se/ab/standard-css.

Formatmallsstandarden är fortfarande ganska plågad av buggar och av kompabilitetsproblem med äldre webbläsare. I praktiken kan man inte göra sidor som fungerar med de flesta webbläsare utan en del fula knep, se Format­malls­standard­avvikelser, nedan.

, sidWCAG 3.2 (prioritet 2)Se även 352.

comments powered by Disqus