Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Sökningen skall hitta sidor som innehåller minst ett av orden

Det finns två olika sätt för sökmotorn att hantera sökningar som består av mer än ett ord. Om användaren sökt på ”hund katt” kan detta antingen hitta sidor som innehåller minst ett av orden eller sidor som innehåller båda två.

Den förra varianten (så kallad eller-sökning) är nästan alltid att föredra, eftersom det är mindre risk att den förvirrar användaren.

Det är bara för mycket stora webbplatser som det finns anledning att fundera över den senare (så kallad och-sökning), för att hålla ner antalet sökträffar. Exempelvis använder Google denna variant.

Ibland ser man avancerad sökning som erbjuder användaren att själv välja vilken variant som skall tillämpas. Detta brukar dock bli mycket sparsamt använd. Om du har en sådan sida, se upp med följande språkliga fälla när du skriver instruktionstexten: att söka efter ”hundar och katter” betyder vanligen att man vill hitta antingen hundar, katter eller både och – men för en sökmotor betyder det enbart sidor som har båda.

comments powered by Disqus