Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Skelett till en webbprofil

Användbarhetsboken är ett skelett till en webbprofil. Den kan användas rakt av som den är – men den saknar en viktig del: personligheten. Det som skiljer er från andra.

Främst märks detta i när det handlar om utseendet. Boken tar upp grundläggande saker att tänka på, men måste kompletteras med mycket av det man brukar hitta i en grafisk profil – logotypen och hur den skall behandlas, vilka färger och typsnitt som används, etc.

När det gäller de andra delarna märks detta inte lika mycket. Det har att göra med att navigation och funktion är saker som man mest lägger märke till om de inte fungerar bra. Är de rätt gjorda, träder de i bakgrunden.

Det är naturligtvis inte så att det bara finns ett rätt sätt att göra dem. Men mellan väl fungerande webbplatser skiljer sig navigation och funktion betydligt mindre än utseendet.

För att bygga en egen webbprofil utifrån boken kan man också behöva justera rådens allvarlighet. Framförallt finns det många tips som mycket väl kan bli både bör och skall, men ibland kan man även vilja göra bör till skall och tvärtom, för att passa den egna webbplatsens förutsättningar, användare och mål.

comments powered by Disqus