Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Rullgardinsmeny

Bild 36. Rullgardinsmenyn ger användaren tillgång till hela webbplatsen från alla sidor. (www.tele2.com)

En menyvariant som blir alltmer populär är den som kopierar de menyer man hittar i vanliga datorprogram. Den består av en horisontell balk med länkar. När man klickar på en av dessa rullar en undermeny ner – som en rullgardin.

På undermenyn kan man antingen välja en länk direkt, eller gå vidare till underundermenyer.

Det finns även vertikala varianter, men de är inte lika populära.

Den stora fördelen med rullgardinsmenyn är att hela webbplatsen blir tillgänglig från varje sida. Menybalken gör också dubbel service genom att samtidigt vara en global meny.

En annan vinst är att speciellt den horisontella varianten är mycket utrymmessnål.

Rullgardinsmenyn kan kombineras med förteckningar (sid 142), för de buntar av sidor som är för stora för att rymmas i själva menyn.

En nackdel med rullgardinsmenyn är att den döljer sitt innehåll. Speciellt om det finns flera nivåer av undermenyer är det inte alltid lätt att hitta det man söker. De ger inte heller användaren någon ledtråd om var på webbplatsen hon befinner sig.

Rullgardinsmenyerna kräver javascript (se sid 426).

Många namn

Som så många andra fenomen på webben går rullgardinsmenyerna under många olika namn, till exempel ”datormenyer”, ”programmenyer”,drop-downs” och ”pull-downs” .

comments powered by Disqus