Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Lägg viktigt innehåll ovanför vecket

Ett begrepp som webbvärlden lånat från tidningarna är ”ovanför vecket”. På en tidning är det den övre halvan av förstasidan, ovanför där som tidningen viks (detta är ett begrepp som blir allt mer historiskt i och med att de flesta stora tidningar nu gått över till tabloidformat). På en webbsida är det den del av sidan som syns direkt, utan att användaren behöver rulla.

Även om användare i allmänhet inte har något problem med att rulla har innehåll som ligger ovanför vecket högre chans att bli uppmärksammat – speciellt när användaren just kommit till sidan och snabbt skall ta ställning till om hon vill stanna kvar eller klicka sig vidare.

Hur mycket av höjden som webbläsaren visar varierar både med läsare och med inställningar, men en normal inställd Internet Explorer tar ungefär 160 pixlar av skärmhöjden. Det betyder att på en 800x600-skärm så syns ungefär 440 pixlar i taget. På en 1024x768 ungefär 600 pixlar. (Statistik över hur många som har respektive skärmstorlek finns via www.anvandbart.se/ab/‌ovanfor-vecket.)

comments powered by Disqus