Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Kassa där betalningsinformation sparas tillsammans med adressen

Istället för att ta betalningsinformationen efter sammanställningen, som i Kassa med inloggning, sid 401, sparar den här varianten den tillsammans med adressen. En närliggande variant är att den får ett eget steg som ligger mellan leveransmetod och sammanställning.

Detta är en variant som passar bra om användarna i huvudsak betalar via faktura.

Jag är mer tveksam till den när användaren betalar med kreditkort. Oavsett hur tydliga instruktioner man ger så finns det en stark koppling mellan att lämna ifrån sig sitt kreditkort och att betalning sker. Det är så det går till i verkliga världen, och det är en mental modell som man inte bryter så lätt. Det finns därför en tendens hos användare att tro att köpet är genomfört när de lämnat kreditkortsnumret och uppfatta sammanställningen som en kvittens. Eftersom de inte brukar läsa instruktioner är det svårt att ta dem ur denna tro.

Variantens styrkor

Betalningsinformationen kan sparas på samma sätt som adressen.

Bild 138. Betalningsinformationen kan sparas tillsammans med adressen.

Betalningsinformationen kommer med på sammanställningen.

Rabatt- och presentkoder liksom medlemskap kan tas i samband med betalningsinformationen.

Variantens svagheter

Användaren kan lätt tro att köpet sker i och med att hon lämnar ifrån sig betalningsinformationen och missa att slutföra affären.

comments powered by Disqus