Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Använd JPEG för foton

För foton liksom för illustrationer med övertoningar är JPEG bästa formatet.

JPEG gör bilderna små, men till priset av viss kvalitetsförlust. En komprimerad men snygg JPEG kan vara en tio- eller tjugondel av originalbilden.

Det är mycket sällan man behöver en JPEG-kvalité bättre än 75 %, och ofta kan bilden komprimeras mycket mer än så. Man måste dock alltid granska bilden och se att kvalitén är tillfredsställande. På porträttbilder, var speciellt vaksam så att den skarpa kontrasten mellan ögonvitan och omgivande områden inte gett upphov till konstiga effekter.

Bilder som redan varit JPEG-komprimerade – vilket är vanligt om de till exempel kommer från en digitalkamera – och som sparas om, skall inte komprimeras riktigt lika hårt.

PNG

Foton kan också vara i PNG-format. Det gör dem dock nästan undantagslöst större än JPEG, så de enda anledningarna till att använda det är om man behöver en genomskinlig bakgrund (se dock föregående råd om de problem detta kan medföra med vissa webbläsare) eller om användaren skall kunna arbeta vidare med bilden i ett bildbehandlingsprogram.

comments powered by Disqus