Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Låt formgivningen hålla samman webbplatsen

På webben hoppar man klicksnabbt mellan olika webbplatser, ofta utan att ens vara medveten om att man lämnat en och kommit till en annan.

En av utseendets viktigaste funktioner är att hålla samman webbplatsen, så att användaren känner att hon kommit någonstans, känner att hon är kvar medan hon klickar sig runt i den och känner att hon har lämnat den när hon klickar sig därifrån.

Detta är viktigt eftersom läsaren möter varje webbplats med frågor som: Var är jag? Vad innehåller den här sajten? Kan jag lita på den? Så länge hon känner att hon är kvar på samma ställe slipper hon söka svar på dem igen.

Detta gör att det ställs större krav på enhetlighet på webbformgivningen än om man till exempel jobbar med en tidning. En tidning har sina häftklamrar som håller samman den, och därför kan det vara läckert om formen varierar från uppslag till uppslag. Men på webben gör sådant bara användaren förvirrad om var hon är.

Se även WCAG 14.3 (prioritet 3), sid 372.

comments powered by Disqus