Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Låt användaren avbryta

Det måste alltid vara möjligt för användaren att lämna guiden. Ofta ges denna möjlighet i form av en avbryt-knapp. När användaren klickar på den skall hon föras till sidan hon var på innan hon gick in i guiden (det vill säga till den senaste sida hon varit på som inte var omgiven av en tunnel eller ett skyddsnät).

Om användaren passerat en punkt utan återvändo (se sid 298 ) skall det inte längre finnas någon möjlighet att avbryta, eller så måste det vara tydligt att det som skett innan denna punkt inte påverkas.

24-timmarswebben

För den som följer 24-timmarswebben gäller inte detta råd. Den rekommenderar att det skall finnas en tillbaka-knapp (se nästa råd), men att det inte bör finnas någon möjlighet att avbryta helt.

Jag har inte lyckats utröna bakgrunden till dess rekommendation, men gissar att den ligger i att medan guider här förutsätts vara inneslutna i tunnlar eller skyddsnät (se Skydda användaren mot att av misstag lämna guiden, ovan) så förutsätts det i 24-timmarswebben att det alltid finns andra sätt att lämna dem.

comments powered by Disqus