Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Dokumentera och redovisa rättelser och ändringar

Webben är ett medium där det är lätt att ändra, och när en rättelse eller en ändring är gjord ersätter den helt den föregående versionen.

I allmänhet är detta bra. Men det kan ställa till med problem om någon länkat till din webbsida och hänvisar till något som stod i den gamla versionen. I bästa fall blir det förvirrande – i värsta ger det en stämning av 1984, av att obekväma historiska fakta spårlöst tas bort och ersätts med nya.

För att motverka förvirring och konspirationsteorier kan det för en del webbplatser vara bäst att dokumentera sina rättelser. Antingen genom att lägga till en text om vad som rättats direkt på sidan eller genom att behålla den gamla versionen och länka till den från den nya (men meta-tagga i så fall den gamla så att den inte hittas av Google, se www.anvandbart.se/ab/dokumentera‌-rattelser).

Rättelser som inte väsentligt påverkar innehållet, till exempel av stavfel, kan göras utan att de behöver lämna något synligt spår.

comments powered by Disqus