Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Bunta ihop och döpa

Informationsdesignens främsta verktyg för att skapa struktur är att bunta ihop och döpa.

Om varje sida på webben skulle finnas med i menyn på ingångssidan skulle denna snabbt bli hundratals eller tusentals rubriker lång och helt oöverskådlig. Istället buntar vi ihop sidor som har med varandra att göra, och ger dem en gemensam etikett. Så istället för att till exempel varje blankett på webbplatsen får sin egen rad, så samlas alla under menylänken ”Blanketter”. Klickar användaren där kanske hon får välja mellan buntar som ”För resan”, ”Tidsrapportering” och andra samlingsbegrepp, innan hon till slut ser de enskilda blanketterna.

Som synes görs samma sak med buntarna som med sidorna – de buntas ihop och får en etikett. På så sätt kan den stora informationsmängden, de tusentals sidor som kan finnas i en webbplats till slut rymmas i en meny som består av några få etiketter, och ändå vara möjlig att hitta i.

(Det som här kallas buntar går under många olika namn. Avdelning är en vanlig synonym i många sammanhang även om den inte är lika generell. Andra populära benämningar är grupper, kluster, område och kategori. )

comments powered by Disqus