Varför har datorer 0 koll(ar) på grammatiken?

En sak som alltid förundrat mig är datorernas oförmåga att höja sin språkliga nivå över en treårings – till exempel den valhänta hanteringen av skillnaden mellan en och många. Istället för att skriva “1 dag” och “2 dagar” är många applikationer blinda för skillnaden mellan singular och plural, och skriver därför “1 dag(ar)”.

Lista över kurser där kurslängderna är angivna typ 4 dag(ar) (IBM)

Varje gång jag ser sådant slår det en gnista av irritation i mig. Det är naturligtvis en småsak, inget som gör att man inte förstår eller kan använda.

Men det är en småsak också på det sättet att det är superenkelt att fixa. Ändå görs det inte.

Jag tror att det ligger flera förklaringar bakom.

  • Det är ett enkelt problem – alltför enkelt för att intressera programmerare.
  • Det handlar också om ett förakt mot språket. En nedlåtande attityd som kommer ur inställningen att det är datorernas rena logik som är det korrekta, och att språkets ologiska inperfekta grammatik är något som man vill ha så litet som möjligt att göra med.
  • På ett något djupare plan beror på en underliggande okunskap om vad språket betyder och förmedlar. Genom att tala som ett barn signalerar datorn att den är en idiot savant, att den må vara brilliant på ett område men egentligen inte har någon aning om vad de egentligen talar om eller hur det passar in i sammanhanget. Det är visserligen sant, men frågan är om det verkligen är det intryck man vill sprida av sin webbplats/webbapplikation.

comments powered by Disqus