Äggklockan som förklarar varför du inte förstår ditt affärssystem.

Det började som en enkel idé.

Om man har lätt att bli distraherad, är det bra att ta en äggklocka, sätter den på tjugofem minuter och jobba intensivt den perioden. Tillräckligt länge för att få saker gjorda, men ändå så överskådligt kort att man kan avvisa alla distraktioner med att man snart kommer att ta hand om dem.

Det började också som en enkel praktik. Man tog äggklockan, skruvade upp den, och började jobba.

Så småningom fick detta spridning, speciellt inom IT-branschen där distraktionen alltid lurar ett knapptryck bort. Och hos många uppstod naturligtvis tanken att det här borde man kunna göra en applikation för.

Till att börja med var det bara digitaliserade äggklockor. Men eftersom många kom på tanken att göra en, blev det många konkurrerande äggklockor, och snart tog marknadslogiken kommandot över designen. För hur skiljer man sin app från konkurrenternas? Genom att den kan mer!

Så, här är featurelistan för den senaste versionen av Vitamin-R, ”your personal productivity sidekick”.


När tiden gått ut får man vada genom en syndaflod av dialogrutor, där man rapporterar in hur det gått, vad man ska göra härnäst, hur arbetet ska loggas, vad man ska tänka på när man jobbar vidare med den, hur lång paus man vill ha. Som belöning visas ett stapeldiagram över hur det gått hittills.

Värst är det dock när man försöker jobba. Vitamin-R tickar. Den blinkar. Den har en halvgenomskinlig stiliserad klocka som ibland lägger sig över det man jobbar med. Och som för att vara riktigt säker på att man ska tappa tråden, bryter då och då en digital röst in och berättar hur lång tid man har kvar.

Men rapporterna är fina.

comments powered by Disqus