”En enkel fraktur kan ha en bakomliggande orsak”

Affisch med titeln ’En enkel fraktur kan ha en bakomliggande orsak’

Den här affischen fångade mitt öga.

Affischpelaren där jag såg den är en där Malmö kommun ofta gör reklam för sina kulturaktiviteter, och det absurda maneret går väl i stil med det. Rubriken ”En enkel fraktur kan ha en bakomliggande orsak” är på ytan saklig – men det är som om sakligheten skruvats upp ett snäpp för högt, en dissonans in i det absurda.

Det är uppenbart en affisch för en teaterföreställning som kritiskt tar upp läget i vården. Eftersom jag inte känner igen namnet på gruppen, Osteoporos (ett grekiskt ord, som säkert betyder något tänkvärt, kanske en term från det ursprungliga grekiska dramat) antar jag att det är en av de mindre fria teatergrupperna.

Men inget om var eller när. Intressant att de vågat vara så konsekventa. Men kanske lite dumt att tro att folk kommer att minnas gruppens svårstavade namn och själva ta reda på det.

Som du säkert förstått vid det här laget, var jag helt fel ute. Det är verkligen en affisch för en klinik som behandlar benskörhet, som haft modet att gå utanför den egna genrens trista bilder på leende behandlare och patienter. Och samtidigt en påminnelse om hur vilse man kan hamna om första intrycket blir fel.

#blogg100

comments powered by Disqus