Hur skyddar man sin blogg mot spam?

Skyddet mot kommentarspam har varit ett problem här på anvandbart.se. Jag kör Drupal, och har använt Mollom för att hålla bort spamen. Tyvärr har det visat sig att Mollom är rätt aggressivt inte bara mot spam, utan mot alla sorters kommentarer. Det är förvisso ett effektivt spamskydd att se till att ingen alls kan kommentera, men…

Igår fick jag nog och slog av det. Tänkte att jag får hålla efter spamen för hand. Men idag började spamkommentarerna strömma in med två sekunders mellanrum, så det känns inte som en realistisk lösning. Så jag har lagt in en captcha – en test som ska avgöra om du som kommenterar är människa eller maskin.

För närvarande är det en matte-uppgift. Om du klarar att summera två tal så tror jag att du är människa, men om du är dålig på addition så är du en dator. Idiotiskt, jag vet, men det har fått slut på flodvågen av spam.

Jag ska prova lite olika varianter framöver, för att få fram det som ger bäst skydd i förhållande till hur mycket det irriterar användaren. Har du tips om bra spamskydd för Drupal så tar jag tacksamt emot dem. Har du problem med att få dina kommentarer att synas vill jag gärna veta det. Maila mig på tommy@heltenkelt.se

comments powered by Disqus