Om du vill studera måste du vara snabb

Gjorde högskoleprovet igår. En av de saker som slog mig var hur stor tonvikt det lägger vid att vara snabb. För matteprovet har man bara lite mer än två minuter per uppgift, vilket (åtminstone för mig) inte räcker för att räkna igenom uppgiften och försäkra sig om att man gjort rätt. Istället tvingas man snabbt ställa upp ekvationerna, ögna igenom dem för att se om de är möjliga att lösa, och sedan kasta sig vidare till nästa uppgift. Samma sak med statistikprovet, har man inte en strikt tidsekonomi finns ingen chans att hinna med alla uppgifter.

Naturligtvis är det en kvalité att kunna göra snabba bedömningar, och det finns ett samband mellan hur väl man behärskar ett ämne och hur snabb man är. Men jag blir ändå tveksam till ett prov som i så hög grad belönar den som klarar att studsa från problem till problem och skrapa lite på ytan.

Lustigt nog var de humanistiska proven, läsförståelsen på svenska och engelska, inte alls lika tidspressade. Där fanns det tid att tänka efter och väga olika tolkningar mot varandra.

comments powered by Disqus