Plötsligt kommer jag ihåg varför jag bytte till mac

Fick en kund som har ett dokumenthanteringssystem som bara fugerar med PC. Själv har jag bytt dator sedan jag körde Windows senast, så jag insåg att det var dags att kicka igång VMware Fusion igen.

Så långt inga problem, men sedan kom frågan vad jag skulle installera på den. Jag hade i min naivitet trott att jag kunde cykla ut på stan och köpa “Windows 7”. Det visade sig dock vara ett samlingsnamn för ett helt gäng olika varianter – Home Premium, Professional, Ultimate, som alla tre dessutom fanns som 32-bitar och 64-bitar.

En stunds googlande och bloggläsande senare har jag kommit till insikten att det inte är någon väsentlig skillnad mellan de tre varianterna – den största var att med de dyrare så får man också med det gamla fula men fungerande operativsystemet Windows XP, som man kan köra tillsammans med sitt nya shiny Windows 7 om man också behöver få något gjort.

Värre var att välja mellan 32 och 64. Tydligen är 64-bitars bättre – när det fungerar. Råden kring vilket man ska välja var helt motsägelsefulla, men eftersom båda kommer i samma paket så kunde jag skjuta på det beslutet. Trodde jag, i datorbutiken visade sig att de inte alls sålde dem på det sättet det stått på webben, utan att jag var tvungen att välja vilket jag skulle köpa. När jag frågade dem vilket jag skulle satsa på uppstod samma förvirring och diskussion där mellan personalen som jag redan sett på webben. Till slut blir ändå rådet att 64-bitar bör fungera.

Tillbaka till min dator igen sätter jag i skivan, genomlider den oändliga installationsprocessen, och så är jag klar. Inte. Jag får inget nät, enligt Windows är det en driver som saknas. Snabb googling ger vid handen att detta är ett vanligt problem just för den kombination av hårdvara och program som jag har, samt ger tre skilda förslag på lösning.

Jag tycker inte längre det är någon stor skillnad mellan gränssnitten hos Windows och Mac.Nyanser skiljer, men de är i stort sett lika användbara. Men mängden strul skiljer fortfarande rejält.

comments powered by Disqus