Om köers oförutsägbarhet

Det har blivit allt svårare att förutse hur lång tid en kö kommer att ta.

I fredags skulle jag ta tåget från Göteborg till Malmö. Jag hade rätt tajt med tid, men behövde något att dricka och kilade in i en kiosk. Lyckligtvis var det bara en framför mig i kön.

Men, insåg jag efter en liten stund, hon stod och köpte tågbiljett. Tydligen har kioskerna diversifierat. Kul för dem, men för min del innebar det en lång väntan medan kioskbiträdet fumlade med terminalen och försökte få ut resplan och biljetter, så till slut fick jag fick dumpa drickan och springa till tåget.

Jag har för övrigt noterat ett liknande fenomen i Stockholm, där man kan få stå och vänta medan något som liknar en miniversion av en matrisskrivare från 80-talet mödosamt långsamt skriver ut SL-biljett efter SL-biljett till en kund som köper ett “häfte”.

Samma oförutsägbarhet lider även SJs biljettautomater av. De har två funktioner: man kan köpa en biljett och man kan hämta ut en förbeställd biljett. Det senare är en snabb affär. Men att köpa biljett är en långdragen historia med många steg och ganska lång väntan från skärmbild till skärmbild. Det är därför roulett varje gång man kommer till stationen för att hämta ut sin förutbeställda biljett. Det kan gå på 15 sekunder – men har man otur och hamnar bakom någon som skall försöka få till sin resa själv kan det ta hur lång tid som helst och man får vara glad om man hinner med tåget.

comments powered by Disqus