Minnespalats – inte för snabbt, inte för lika

Dagen efter att han byggt sitt minnespalats rabblar Tim landskapen så snabbt att jag nästan inte hänger med. Blindkartan rasslar han igenom på rekordfart, med alla rätt.

Med blodad tand ger vi oss på att bygga nya palats. Tim är ambitiös och bestämmer att han ska lära sig minst en stad, landskapsvapnet, landskapsblomman samt landskapsdjuret och sedan utöver det en eller par andra intressanta fakta för varje landskap.

Vi börjar med Lappland, som går utmärkt. Renen som äter på en lapp har flyttat ut till infarten till vår gata, så att man ska veta vilket palats det är. Porten är skitjobbig, för ur den sträcker sig en massa händer som killar honom (Kiruna). Innanför den svingar en jättelik röd vildman sin klubba mot honom (landskapsvapnet), men han smiter upp till vänster på ett fjäll, på vars topp det växer en sippa (landskapsblomman fjällsippan). I trappan till höger reser sig ett likadant berg, men uppe på det står en räv (landskapsdjuret fjällräven). Ute på gården bygger han ett kebab-berg som Kajsa Anka klättrat högst upp på för att äta (Kebenekaise).

Han vill också memorera hur högt det är, så jag får tillfälle att börja lära honom hur varje siffra kan ha en bild, och hur man associerar ihop dem. Vi kör det på berget, men bestämmer sedan att det var bra med ett smakprov, men att det nog är bäst att han lär sig ett minnessystem i taget.

Även Jämtland går bra. Men när vi sedan gör också Härjedalen och Dalarna börjar det bli svårt. Tim har svårt att hålla isär palatsen. När det är så lika varandra går det inte att bygga dem tätt efter varandra.

När vi byggde för snabbt och för lika, blev det problem. Foto: IDuke (Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5)

Jag tror det skulle gå bättre om vi hade mer tid på oss, tog ett max två om dagen och verkligen repeterade in dem till de satt på samma sätt som nu landskapspalatset sitter. Men Tim är stressad inför det prov han har nästa vecka, så vi går över till att köra flashcards. Men hur det går får jag berätta om i ett senare inlägg.

#blogg100

comments powered by Disqus