Lurad av banken - hur SEB bluffar sina bolånekunder

För fyra år sedan skaffade vi en lägenhet, med tillhörande bolån. Då hade SBAB satt lite fyr under bolånemarknaden så det gick bra att prata om räntan, och efter rätt mycket runtringande och förhandlande fick vi en bra deal med SEB, med en bra rabatt på ett lån med rörlig ränta.

Vi var långtifrån ensamma om att göra det, jag antar att det var få som tog lån på den tiden som betalade den ränta som stod på prislappen.

Jag var nöjd då. Men när jag nu kollar vår ränta inser jag att jag hamnat i händerna på bedragare. SEB har nämligen justerat sitt utbud av “bankprodukter”. Nu har de nya låneprodukter som säljs till nya kunder till konkurrenskraftiga priser. Samtidigt finns den gamla produkten kvar, den säljs inte längre, men många likt mig har den kvar utan att kolla särskilt ofta. När nu räntan sjunkit har den gjort det även på vårt lån, men inte alls lika mycket. Även efter att rabatten är dragen ligger vi med 50% högre ränta än jag får om jag går in från gatan och tar ett nytt lån hos SEB utan att ens försöka förhandla med dem om räntenivån.

Det här är bankernas variant av det gamla gatubedragartricket. Man säljer en produkt (ett konkurrenskraftigt lån), men switchar den sedan så att det i förpackningen ligger något helt annat (ett lån med riktigt usla villkor). Blir man påkommen med detta på gatan blir det fängelse. I SEBs fall utgår jag från att man följer lagens bokstav, så påföljden blir bara en förbannad förlorad kund, och ett blogginlägg som förhoppningsvis hamnar högt nog i Google för att bli en varning när andra funderar på att ta ett lån hos dem.

comments powered by Disqus