Sköldpaddan och sländan – varför vi kommer att bli superfrustrerade på Internet of Things

Ting är som sköldpaddor. Vitvaror, TV-apparater och villapannor lever långa lugna liv.

Men datorer är som sländor. De lever kort och intensivt. De förbrukas inte fysiskt, men efter några få år är de ändå fossiler.

Nu ska de korsas med varandra och bli things – vardagsföremål, men ändå datorer. Vilken slags varelse blir det?

De första exemplaren bådar inte gott. Sedan några år bygger TV-branschen in datorer i dumburken, och kallar den för smart TV. Men smartheten lever bara en sländas korta liv. Redan efter något år har de smarta TV-apparaterna börjat bli allt dummare. Några tappade SVT Play-funktionen, när formatet för videofiler ändrades. Andra tappade YouTube när Google bytte sitt API. Tjänst efter tjänst släcks ner.

Många Internet of Things-things kommer att drabbas av samma öde. I början av sina liv kommer de att vara så smarta. Men de är beroende av en föränderlig värld, och de molntjänster, servrar och APIer de litar till kommer en efter en att släckas, eftersom de drivs av företag som utvecklas, går i konkurs, köps upp eller helt enkelt tröttnar på att serva produkter som inte längre ger försäljningsintäkter.

Det är svårt att vara en slända i en sköldpaddas kropp.

_P.S. Nyligen kom det ett högprofil-exempel på detta. Google har beslutat stänga ner servrarna som driver Revolv, ett hemautomationssytem vars moderbolag de köpt. 15 maj slås servrarna av och i samma ögonblick upphör systemet, som för mindre än två år sedan gick att köpa i butik, att fungera. _

_En sak som blir uppenbar är att Internet of Things väcker behov av nya lagar för konsumentskydd. Är thingets funktion beroende av att servrar, så måste det regleras vilka förpliktelser det finns att hålla dessa igång. _

comments powered by Disqus