Om dumhet vore ett brott, skulle det här datasystemet kunna förutse det?

Det är inte ovanligt att stöta på övertro på vad IT kan göra. Men frågan är om inte ett nytt rekord slagits med Sydsvenskans artikel Polisen kan snart förutse tid och plats för brott.

Där berättar Simonsson, som är verksamhetsutvecklare hos polisen, om sin vision: ett datasystem som väger samman en mängd parametrar och utifrån dessa berättar för ledningscentralen var ett brott kommer att inträffa under den närmaste timmen, så att de kan skicka dit polispatruller.

“– När flera faktorer sammanträffar uppstår ett brott i teorin, säger Simonsson.”

Det är lite Minority Report över det hela, även om han inte föreslår att folk ska arresteras för brott de kommer att begå i framtiden.

Helt ute och cyklar är han naturligtvis inte – det systemet skulle göra är samma sak som varje erfaren polis vet, att det är större sannolikhet för brott på vissa ställen vid vissa tidpunkter, och att inte heller kriminella tycker om att vara ute när det ösregnar. Men det behöver man inte en dator för att veta.

Idén är inte ny. För tjugo år sedan var tron stark på att man skulle kunna fånga erfarna yrkesmänniskors kunskap i så kallade expertsystem. Det gick bra i begränsade miljöer, men när man försökte använda systemen i öppen verklighet visade det sig snabbt att den var så fylld av nyanser och motsägelser att systemen inte klarade av det. Att rationalisera bort erfarenhet är inte så enkelt som IT-entusiaster ibland tror.

comments powered by Disqus