Om du inte vill börja få mail till din Facebook-mailadress på onsdag, läs detta!

Jag har ingen Facebook-mailadress, kanske du invänder. Men har du Facebook, så har du en adress där. Få känner till den, nästan ingen använder den.

Det skulle nu inte göra något, om inte Facebook i ett anfall av desperation över att användarna inte brytt sig om deras försök att vara centrala även för mail-kommunikation, i juli gick in och ändrade på alla sina användares profilsidor. E-postadresser som användaren lagt in doldes och @facebook.com-adressen blev den enda synliga. Detta gjordes utan att vare sig underrätta användarna eller be om deras tillåtelse.

Det är inte svårt att ändra tillbaka, men eftersom få känner till att detta hänt, så har de flesta nu @facebook.com-adressen i sin profil.

Än så länge är det inget större problem. Men när iOS6 kommer för iPhone på onsdag och OSX 10.8.2 för Mac, så kommer de med Facebook-integration. Till exempel synkronisering mellan Facebook-profiler och telefonens/datorns kontakter. Plötsligt kommer en mängd @facebook.com som hittills legat gömda och oanvända att synkroniseras ut.

Det betyder att om du har en @facebook.com-adress, så kommer nu folk som vill maila dig att ha två mailadresser till dig, den de haft sedan tidigare och Facebook-adressen. Det är oundvikligt att en del mail kommer att hamna på det mailkonto du aldrig använder (liten tröst är dock att de blir synliga bland Facebooks meddelanden, så du kommer inte att missa dem helt).

Om du inte vill börja få mail inne i Facebook bör du dölja din @facebook.com-adress. Klicka på ditt namn uppe till höger, och sedan på “Uppdatera information”. Där letar du upp “Kontaktuppgifter”.

Du kan inte bli av med din Facebook-adress. Men du kan ändra dess synlighet till “Bara jag”, och på så sätt dölja den för omvärlden. Om du vill kan du samtidigt passa på att lägga till eller synliggöra en bättre e-postadress till dig.

En mer detaljerad genomgång av detta finns hos TUAW. De rekommenderar också att man håller synkroniseringen med Facebook avslagen några veckor efter att man installerat iOS6, för att i möjligaste mån undvika att suga upp sina kontakters @facebook.com.

comments powered by Disqus