Curio - mindmap för oss som gillar att tänka vid ett whiteboard

Ibland kan det bli för mycket färg. Som den mindmap-junkie jag är har jag flera gånger hört talas om Curio, och gått in på dess site. Men mängden färger, tillsammans med de amatörmässiga teckningarna, har gett ett så icke-seriöst förstaintryck att jag aldrig brytt mig om att undersöka programmet närmare.

En entusiastisk recension i TUAW fick mig dock att inse att programmet är seriösare än webbplatsen ger intryck av, så jag laddade ner en demo och har lekt lite med den.

Det är ett program för oss som gillar att tänka stående vid whiteboards. Man får en vit yta, och stor frihet att fylla den med i stort sett vad som helst – text, listor, mindmaps, länkar till dokument och webbsidor, skärmdumpar, fria ritverktyg. Det finns till och med en knapp för att spela in sig själv med webbcammen och lägga in på ytan.

Man kan skapa ett obegränsat antal whiteboards, och ordna dem hierarkiskt.

Det har också en del struktur-verktyg, till exempel möjligheten att lägga in saker som kryssrutor och deadlinedatum, och att generera en Getting Things Done-överblick över saker man skall jobba vidare med, komplett med sammanhang (contexts) och allt.

Även om man kan lägga in en mindmap i ytan är detta inte ett traditionellt mindmap-verktyg. Det är betydligt friare i formen. Jag har inte riktigt bestämt mig om jag gillar det eller ej. Frihet är alltid tilltalande, och den här formen gör det möjligt att fånga idéer och inspiration i många olika former. Samtidigt, en av de saker som gör att mindmapping (i till exempel MindManager) fungerar så bra för mig är minimalismen, att handgreppen är så få att de snabbt blivit automatiska, och att jag kan fånga idéer och planer utan att ägna verktyget en tanke.

Kommer att leka vidare med det och se om det tar sig in i standardrepetoaren, eller om det hamnar på skräphögen bland andra lovande men alltför komplexa program. Lyckligtvis är demo-tiden generös, 75 dagar. Enbart för Mac.

comments powered by Disqus