Crowd-mapping – att tillsammans göra kartan

Två exempel på crowd-mapping, där många människor bär på sensorer för att hjälpas åt att kartlägga något.

Med Streetbump hjälps bilister åt att automatiskt rapportera in ojämnheter och hål i gatorna. Den utnyttjar smartphonens accelerationsmätare och GPS, så det enda som krävs är en app. När ett antal rapporter kommit in om problem på ett visst ställe kör gatukontoret ut och tittar på det.

Möjligen är det senare den svaga länken, när jag skriver detta uppger siten att 32.605 bumpar rapporterats in – men ingen har åtgärdats. Kanske ett exempel på att man inte bara kan slänga in ny teknik utan att också ändra sättet man jobbar?

Det andra exemplet ska jag redan från början erkänna stinker av ”vi hittade på tekniken först och försökte sedan hitta på något att använda den till”.

Mindrider är en cykelhjälm med inbyggd EEG som läser hjärnans aktivitet. Med ljussignaler visar den sedan cyklistens stressnivå för omgivande bilister. Den kan också kopplas till klocka och GPS, så att man kan crowd-mappa när och var det är farligt att cykla.

Geekigt som fan. Men det är intressant med möjligheten att känna av stress och andra sinnesstämningar och att koppla dem till tid och rum.

comments powered by Disqus