Back to Mac

För snart tio år sedan bytte jag från Mac till PC. Nu har jag just bytt tillbaka.

När jag bytte förra gången var det i hög grad för att jag ville se webbsidor som jag gjort på samma sätt som de flesta användare. På den tiden skillde sig sidornas utseende kraftigt mellan Mac och PC.

Den här gången är orsaken likartad. Men nu kan jag köra både Macens webbläsare, och också de för Windows. (Jag skulle till och med kunna installera Linux på samma maskin, men så ambitiös tänker jag inte vara.)

Direkt har jag upptäckt ett par buggar på Anvandbart.se – en konstig scrollist i Firefox, och en absurd förvrängning av loggan i Safari.

Jag har också upptäckt att många knappar på ett irriterande sätt sitter annorlunda på Macen. Men det är rimligen bara en vanefråga. Att lära sig scrolla med två fingrar gick på ingen tid alls.

Mest oväntade skillnaden i användargränssnitt är att det blir väldigt väldigt många fönster på macen. Förmodligen finns det snabbkommandon för att hantera dem, men just nu blir jag lätt vilse.

En större fråga är alla val man ställs inför. Vilket mailprogram är bäst? Opera som jag kört och älskat på PC sägs vara buggigt på Mac. Men Mail eller Thunderbird? Hur skall man installera Windows, Fusion eller Parallels – här har jag efter lite runtforskande på diskussionsforum fått intrycket att Fusion är bäst. Vilken webbläsare? Jag gillar Firefox, men den tycks inte nöja sig ens med datorkraften i en MacBook Pro, utan tar ibland nästan hela ena processorn – och stannar ändå alltsomoftas och spinner det färgglada väntahjulet medan den funderar över något. Så jag tror jag börjar med att se om jag kan tycka om Safari – men jag vet redan nu att jag kommer att sakna “skriv så söker jag direkt”-funktionen.

comments powered by Disqus