Användbarhetsboken blir fri på webben

Med start i nästa vecka kommer Användbarhetsboken att börja läggas ut på webben. Jag kommer att publicera ett avsnitt i taget, så det blir en daglig dos användbarhet här på bloggen.

De första tankarna på att lägga ut boken kom med Student Bay för ett drygt år sedan. För dig som inte minns, så var det hycklarna som under bombastiska fraser om informationsfrihet la ut kursböcker gratis på sin webb, men som slog till hårt mot dem som försökte använda denna webb utan att betala för sig. Även om jag inte var så imponerad av dem, så väckte det insikten att internet kommer att påverka också böckernas värld, på gott och ont.

Det har varit en ganska lång process och många diskussioner med förlaget sedan dess. Den avgörande frågan har varit: säljer en bok vars innehåll också finns på nätet bättre eller sämre?

Själv är jag övertygad om att Användbarhetsboken kommer att sälja bättre. Det svåra är inte att skriva en bra bok, det svåra är att få de potentiella läsarna att inse att boken finns och att den är bra.

Visst, många kommer att läsa den utan att betala för sig, antingen för att de föredrar skärm framför papper, eller för att de vill spara lite pengar. Men samtidigt får jag något ännu värdefullare utan att betala för mig: marknadsföring. En bok på webben är en bok som kommer att dyka upp på Google, varje gång någon söker på något av det den handlar om. Kan man få bättre marknadsföring än så?

Läs även Fri bok på webben säljer fler pappersböcker

comments powered by Disqus