Skärmfilmare

Håller på med ett par större användbarhetstester just nu, och har just hittat en ny favoritleksak. Bulent’s Screen Recorder – en liten och billig men Användargränssnittet för Bulent's Screen Recordermycket kapabel skärmfilmare. Den spelar in vad som händer på skärmen och fångar samtidigt vad testledare och försöksperson säger. Den kan också spela in video synkroniserat med skärmen, men detta har jag inte provat ännu. Att använda det ihop med en dator där webbkameran är inbyggd i skärmen skulle vara suveränt – då slipper man göra testpersonen nervös genom att rigga upp och rikta en videokamera mot henne.

Min några år gamla dator är för vek för att spela in i full kvalité samtidigt som den spelar in ljud, men programmet har en stor mängd verktyg för att kontrollera upplösning, kvalité etc så genom att skruva ner kraven lite (närmare bestämt till 3 bilder per sekund) så klarar den det fint.

Jag litar fortfarande i första hand till mina anteckningar – att sitta och titta igenom hela testen en gång till har jag varken tid eller tålamod till, men inspelningarna är bra att ha när jag vill kontrollera vad som verkligen hände eller vad testpersonen verkligen sa.

Bulents gränssnitt lämnar i och för sig en del att önska. Det snällaste man kan säga om det är att det syns att det är en entusiast som utvecklar programmet – det finns inte många kvadratmillimetrar där det inte klämts in en kontroll eller inställning. Men eftersom programmet i sig är så användbart kan man förlåta det.

comments powered by Disqus