Användbarhetsboken berättar hur man gör webbplatser tillgängliga och användbara. Läs den här, eller beställ från Bokus eller Adlibris.

Piruett

En topologi man ibland ser hos webbapplikationer är piruetten. Användaren arbetar på en sida och när hon klickar på skicka-knappen snurrar hon runt ett varv och kommer tillbaka till samma sida.

Bild 111. Med piruetten kommer användaren tillbaka till samma sida och ser effekten av sina förändringar där.

Ofta är motivet att effektivisera användarens arbete genom att spara klick och sidbyten.

Tre exempel på anledningar att använda den:

Förhandsgranskning

Sidan består av två delar: en med ett formulär för att skapa eller ändra något och en för att få en förhandstitt på resultatet. Användaren gör sina ändringar i formuläret och klickar OK. Piruetten för henne tillbaka till samma sida, där hon får se resultatet av ändringarna – och direkt kan arbeta vidare.

Spara

Ett annat fall när den kommer till pass är om användaren håller på med ett omfattande arbete. Till exempel om hon håller på att skriva en artikel i ett publiceringssystem och vill ha tryggheten att då och då kunna spara.

Orientering

Ibland används piruetten för att användaren skall slippa hamna på en ny sida där hon på nytt måste fråga sig var hon är och vad hon kan göra. Istället kan hon fortsätta utifrån den orientering hon redan skaffat sig.

Se till exempel Stanna kvar på samma sida, sid 392 .

Behöver skyddsnät

När användaren är klar lämnar hon piruetten via en annan knapp eller en navigation (till exempel en meny). Det är viktigt att det finns ett skyddsnät (sid 279) runt den så att inte användaren i hastigheten slänger bort den senaste vändan arbete.

Det är inte ovanligt att ekrar på ett hjul (sid 293) görs som piruetter.

comments powered by Disqus