Tillgängliga valboxmenyer

Oftast så är det ingen motsättning mellan användarvänlighet och tillgänglighet, det som är det ena är också det andra. Men det finns tillfällen när de kolliderar.

Ett av de svåraste fallen är valboxmenyer (de där drop-down-listorna som faller ner som rullgardiner och där man kan välja ett alternativ). För de flesta användare är det bäst om de reagerar så snart man gjort sitt val och släpper musknappen. Men ett sådant beteende gör dem otillgängliga för användare som inte kan använda musen utan är hänvisade till tangentbordet. För dem är det långt bättre om man först väljer från valboxen, och sedan måste klicka en OK-knapp innan något händer.

Jag brukar därför propagera hårt för det senare alternativet när jag ger råd kring webbdesign, eftersom det trots allt är bättre med lite användarovänlighet för en stor grupp än total otillgänglighet för en liten. Men härom veckan fick jag mothugg av en kille som menade att det inte är någon motsättning, och som skickade mig ett javascript som löser problemet.

Så långt jag kan bedöma ser det lovande ut. Men jag har inte haft möjlighet att testa på alla de olika typer av webbläsare som finns, så testa gärna själv – speciellt om du har någon litet mer ovanlig webbläsare.

Accessible JavaScript onchange select menu

comments powered by Disqus